Zwerfafval, een van de grootste problemen van deze tijd

 Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van onze inwoners, zowel in de stad/dorp als op het platteland, en misschien wel een van de grootste problemen van deze tijd.  Plastic en andere afvalstoffen tasten onze natuur aan, plastic bedreigen onze rivieren en oceanen.

Plastic komt in ons voedsel terecht, microplastic zit al in honing en vis, maar ook in de lucht zit microplastic wat we inademen. Vogels, vissen en zoogdieren komen om in ons afval.

Het opruimen van zwerfafval kost gemeente en overige beheerders van openbare ruimte in ontzettend veel geld, volgens officiële cijfers zijn de kosten van zwerfafval c.a. € 15,- per inwoner (bron: Deloitte, 2010). Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die in hun vrije tijd afval opruimen, dit bespaart onze gemeente enorm veel geld. Wekelijks gaan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op pad om ons mooie eiland te ontdoen van zwerfafval.

Het afval wat tijdens een collectieve opruimactie wordt verzameld wordt door de organisatie ingeleverd bij de gemeentewerf. Maar veel vrijwilligers verzamelen ook dagelijks tijdens hun wandeling afval en dit verdwijnt vaak in hun restafval container. Hierdoor moeten deze vrijwilligers hun container vaker laten legen, wat hen extra geld kost. Vrijwilligers die dus de rotzooi van anderen opruimen steken hier niet alleen hun kostbare tijd in, het op laten halen van dit afval kost hun ook nog eens extra geld.

Daarom vind Hart voor Schouwen Duiveland dat mensen die zich zo inzetten om ons eiland schoon te houden een vergoeding c.q. beloning zouden mogen ontvangen. Ze besparen immers onze gemeente, en dus de gemeenschap enorm veel geld. En hoewel HvSD alle vrijwilligers een warm hart toedraagt zijn we van mening dat het opruimen van de troep van een ander deze vrijwilligers geen extra geld mag kosten.