Natuurinclusieve landbouw en zonnevelden

HvSD zou wat betreft de ontwikkeling van zonnevelden, meer ruimte willen geven aan de agrarische sector. Indien een akkerbouwer natuurinclusief* wil boeren en daarnaast met inkomsten uit een klein zonneveld de mogelijkheid zou hebben een  zouden wij dat onder strenge voorwaarden willen toestaan. Uiteraard moet bij een zonnenveld altijd gekeken worden naar belangen van omwonenden en het moet ingepast worden in het landschap, maar een blik over de landsgrenzen vertelt ons dat dit heel goed mogelijk is.

*Als natuurinclusieve boer zorg je ervoor dat de natuur niet verslechtert door het boeren, maar dat de natuur er uiteindelijk zelfs beter van wordt.

Daarnaast lijkt ons de tijd rijp voor een meer lokale economie. Afgelopen zomer zijn veel landbouwers gedupeerd geraakt doordat ze hun oogst niet konden afzetten bij de supermarkten omdat deze qua vorm of grootte niet voldeden aan de “norm”, het gevolg was dat de bevolking massaal deze producten ging kopen bij de boer. Wanneer supermarkten meer lokale producten afnemen en te koop aan bieden in hun winkels betekent dit dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en er minder CO2 uitstoot is door vervoer over kleinere afstanden. Beter voor het milieu en beter voor onze agrarische sector. Hoewel wij daar als gemeente ‘niet over gaan’ wat de ondernemer in zijn winkel verkoopt, zouden we het toejuichen wanneer ondernemers dit bij wijze van proef willen uitproberen.

Ook  zouden we graag zien dat de zoetwatervoorziening voor de agrarische sector voorrang krijgt, en zijn daarbij erg enthousiast over het project Waterhouderij Walcheren.